středa 1. května 2024

2. I never meant to cause you any pain

Chave, ať je brzo lépe!


Hermiona si byla vědoma, že by ji ten samý den za Snapem nepustili, tak raději využila čas k tomu, aby poskytla Dennímu Věštci autorizované prohlášení ohledně vývoje procesu. Azkaban si naplánovala hned na druhý den.

Do pevnosti, která se nacházela na blíže nespecifikovaném místě v rozbouřeném moři, bylo nutné přemístit se s takzvaným převozníkem. Většinou šlo o služebně mladšího bystrozora. Schválení civilních vstupů byl zdlouhavý proces, jehož jediným cílem bylo případné zájemce o návštěvu blízkého jednoduše odradit. Jako právní zástupkyně uvězněného klienta nemusela sepisovat žádost a čekat na její schválení. Ani tak jí ale nebylo umožněno dostat se do vězení kdykoliv si zamanula a musela čekat na bystrozora, který byl zrovna ve službě.

K její nevoli v muži, se kterým se měla asistovaně přemístit, poznala chytráka ze včerejšího setkání u soudu. Bylo zřejmé, že ani nyní neplánuje odpustit si přihlouplé řeči. Byť na ně nereagovala, byla paradoxně vděčná za rozptýlení. Azkaban skutečně nebyl místem, kam byste se těšili. Tíha, temnota, chlad, strach a bezmoc. To všechno se vám dostalo do morku kostí sotva jste vkročili.

Trpělivě čekala, až jí bradavičnatý upocený stařec se slizkým úsměvem odhalujícím téměř až oranžové zbytky čehosi, co možná někdy bývaly zuby, zaeviduje hůlku, kterou musela nechat uloženou v depozitáři. Jediné, co jí bylo povoleno, bylo vyčarování patrona pro soukromé účely. Vydra se jí otřela o kotníky a Hermiona pocítila záchvěv bezpečí.

“Bobby vás tam dovede, slečinko,” stařec kývl na mozkomora, který se tiše vznášel nedaleko nich. Byl menší než ostatní a otvor v kápi, který by za normálních okolností toužil vysát z člověka všechno dobré, byl zaslepený trvalou stříbrnou mlhovinou. Nemohl uškodit a přesto jeho blízkost vyvolávala úzkost a tíseň. Ani ta směšná přezdívka tomu nedokázala zabránit.

Hermiona ignorovala další starcovo mumlání a mlčky se vydala za přízrakem doprovázena věrným patronem. Její kroky se rozléhaly dlouhými prázdnými chodbami. Za mřížemi cel se nacházeli zbědovaní vězni, většinou zkroucení v rohu místnosti. Nikdo na ni nepokřikoval, nikdo se nedožadoval pozornosti. Chování uvězněných budilo dojem disciplíny a poslušnosti. Ovšem jen do okamžiku, než jste přistoupili blíž a zjistili, že v každé cele se vznáší přízrak a čeká. Vyčkává na moment, kdy vězeň udělá chybný pohyb, aby si pak mohl vzít zase kousek jeho duše.

V úzkostném zamyšlení postřehla až na poslední chvíli, že se její průvodce zastavil. Téměř do něj vrazila. Než se jí stihla dotknout neživá kostnatá paže, její patron udělal ve vzduchu kolečko a svou magií zatlačil mozkomora do patřičné vzdálenosti. Na několik vteřin měla pocit, že jí zpod kápě něco sleduje, než stvoření prsty pokynulo k cele.

Vešla dovnitř a potlačila nutkání zachvět se zimou. Věděla, že tohle není Snapeova cela. V té jste jen velmi těžko hledali stůl a židli, matrace nebo deka byla též přežitkem. Tato místnost byla v porovnání s prostory, v nichž ho věznili, přijímacím salonkem pětihvězdičkového hotelu. Stříbrná vydra proklouzla skrz mříže a jediným skokem se ocitla v mužově náruči.

Mozkomor vznášející se u stropu nevelkých prostor chtivě roztáhl paže v očekávání nového zdroje potravy. Patronovi stačilo několikrát oběhnout celu, aby ho zahnal zpátky do kouta. Pak se ta nehmotná drobná bytost opět odplula stulit do náruče zbídačeného muže.

“Profesore…” vydechla při pohledu na skořápku muže, která jen stěží odrážela to, kým kdysi býval. Před šesti lety, když se tu objevila poprvé, jí řekl, že si nepřeje, aby ho tak oslovovala. Nedokázala to respektovat. Měla pocit, že tím vnáší alespoň stopu lidskosti do světa, ve kterém je veden jen jako číslo. Možná to cítil stejně, protože ji o to znovu už nikdy nepožádal.

Snape na ni nijak nereagoval. Bez hnutí seděl v rohu místnosti ve stejné pozici jako předešlého dne u soudu. Z pod vyzáblých paží, kterými objímal kolena, vykukovala zářivá hlava Hermionina patrona a něžně se k němu vinula.

Byla to její druhá návštěva od chvíle, kdy se vrátila ze studií v Americe. Věděla, že za ty dva roky, kdy se k němu nedostala, bude zbídačený ještě víc a pravděpodobně zprvu zdrženlivý vůči jejím idejím. I tak ji hluboce zasáhlo, že vůbec nevnímal... Vlastně nic. Byla plná ideálů a nadšení, že po těch letech marné snahy přemluvit nějakého právníka, aby se ujal jeho případu a přezkoumal ho, se ona sama dostala do bodu, kdy se toho může zhostit. Ale Snape k ní nezvedl ani pohled.

Prosila. Naléhala. Ale odcházela zmatená. Ztratil naději? Pokud ano, musí to být ona, kdo jí najde dost za ně oba. A proto se do toho opřela s takovou vervou. Proto požadovala, aby byl přítomen jednání. Potřebovala, aby pochopil, že se to skutečně děje. Že na něj nezapomněla. Že ty první čtyři roky, kdy ho každý měsíc navštěvovala a slibovala, že ho odsud dostane, nebyly jen planými řečmi.

Jenže ani nyní, kdy na vlastní oči viděl, že se snaží, že za něj bojuje, nevedly k tomu, aby mu stála alespoň za jediný pohled. Proč? Co udělala tak zlého?

S povzdechnutím odložila na stůl dokumenty, které s ním chtěla probrat. “Profesore, já vím, že to nešlo úplně všechno podle našich představ. Také jsem doufala, že se nový proces začne konat dřív. Ale po šesti letech je to konečně alespoň nějaký posun.” Snažila se potlačit úzkost ve svém hlase. Pokud by se rozhodl s ní už nikdy nepromluvit, jen stěží by mohla dovést případ do úspěšného konce.

“Doufala jsem, že se mi podaří prosadit, aby vás nechali na ministerstvu, ale nevadí. Musím na to jít jinak. Posloucháte mě vůbec?” Na chvíli si sedla na židli a čekala. Dávala mu prostor. Odpovědí bylo jen tíživé ticho.

“Během týdne se chci sejít s několika svědky. Potřebuji legalizovat výpovědi a důkazy, které se mi povedlo za ty roky neoficiálně vyšťourat. Pořád je to dost málo. Kdyby žil Harry… Ale snažím se na to nemyslet,” vstala a začala nervózně přecházet ode zdi ke zdi. “Máme dost času. V září se teprve otevře případ. A hodně pomůže, až se veřejnost dozví, že se vaše doznání zmanipulovalo. Vlastně dnes to nejspíš vyšlo v Denním Věštci,” uvědomila si.

Náhle se zarazila. Došla k němu a klekla si. “Pořád si nejsem jistá, jestli vás uvést jako svědka. Tolik by pomohlo, kdybyste si vzpomněl…” Natáhla se, chtěla se dotknout jeho ruky, ale ucukl. Nenaléhala. Jen se posadila na paty a tiše na něj hleděla. “Já vím, že jste mi říkal, že si to nevybavujete. Ale v těch vzpomínkách, které jste dal Harrymu, muselo něco být. Prostě muselo. Proč byste mu je jinak dával, když jste se domníval, že zemřete?”

Ticho.

“Všechno by bylo o tolik jednodušší, kdybyste nezabil Brumbála. Nevidím v tom hlubší význam. Proč z toho dělat takové divadlo zrovna na té věži a nezabít ho tajně? Já vím, já vím. Neporušitelný slib vůči Drakovi. Stejně mi to ale nedává smysl. Proč Brumbál tak trval na tom, aby vás Harry sehnal? Bál se? To je přece hloupost, byl mocný kouzelník. Kdybyste tam nepřišel, možná by ředitele zavraždila Lestrangeová, to ano. Bylo by to hrozné, bez pochyb. Ale lépe by se mi stavěl u soudu váš příběh. Jenže vy jste mi to nikdy neulehčoval, viďte…” nevesele se pousmála a pokoušela se vyhledat jeho oči skryté za slepenými prameny vlasů. Natáhla se, aby mu je shrnula na stranu. Zářivá vydra v jeho objetí do její ruky zvědavě šťouchla, on se naopak odtáhl.

Zhoupla se na paty a postavila se. S potlačovanou frustrací začala sklízet papíry, které přinesla. “Jednou se mnou budete muset zase mluvit, víte?” Věnovala mu poslední pohled a otočila se k odchodu.

“Sedm set šedesát tři,” ozvalo se za ní chraplavě. Jeho hlas téměř nepoznala, ale nikdo jiný tu nebyl.

Obrátila se na něj a natočila hlavu, jako kdyby tak mohla lépe slyšet. “Prosím?”

“Sedm set šedesát tři,” zopakoval s námahou.

Svraštila obočí. Nerozuměla, co se snaží říct. “Asi nechápu-”

Vzhlédl k ní. I přes prameny vlasů v obličeji rozeznávala jeho temný pohled, dřív plný síly a odhodlání, nyní jen dvě vyhaslé tůně. “Dala jste mi naději. A nechala ho, aby mi ji každý den bral,” kývl vysíleně na mozkomora, který se vznášel v cele a čekal na svou chvíli. Snapeovy poškozené hlasivky se nikdy plně neuzdravily a jeho hlas se od té doby trochu chvěl. Nyní byl navíc surový a hrubý. Dovedla si představit, že ho použil naposledy, když tu byla před dvěma lety.

Poznání ji udeřilo mohutnou silou. “Pane bože!” Zděšeně si přikryla rukou ústa a vrhla se zpátky na kolena vedle něj. Sedm set šedesát tři. Pochopila to. Odhadem dva roky a měsíc. Přesně tak dlouhý byl interval mezi její poslední návštěvou a tou další před několika týdny, kdy se vrátila už jako jeho právní zástupce.

Jenže jak mu vysvětlit, že skutečně neměla čas? Že každá další návštěva, včetně obstarání povolení k použití přenášedla na mezikontinentální vzdálenosti, byla tak byrokraticky a časově náročná, že s nimi nakonec musela přestat, aby mohla studovat mudlovská a kouzelnická práva v Bostonu a navíc trávit každou volnou minutu praxí u Burggese v Seattlu. Ale že na něj nikdy nezapomněla a o to víc dřela, aby tu teď mohla být. Ať řekne v tuhle chvíli cokoliv, bude to znít jako hloupá výmluva. Jeho úhel pohledu byl prostý. Slíbila, že za ním bude chodit a dostane ho z Azkabanu. A pak se neukázala. Dopustila se zločinu podobně ohavného jako ti, kteří ho sem dostali, a nařídili intenzivní mučení. Dala mu naději. A to se v prostoru azkabanské kobky neodpouští.

Pomalu k němu natáhla ruku. Tentokrát si vlasy z obličeje shrnout nechal. “Jak jste to myslel, že vám ji každý den bral?” zeptala se opatrně. Tušila, ale bytostně doufala, že se mýlí.

Místo odpovědi jen nepatrně zavrtěl hlavou.

“Profesore, prosím. Mluvte se mnou. Každá informace je potenciálně důležitá,” zašeptala prosebně.

Mlčel. Na moment se chtěla znovu zvednout, ale nakonec udělala pravý opak. Sedla si na chladnou zem vedle něj a stejně jako on si objala pažemi kolena. Ta pozice vytvářela alespoň zdání jistého bezpečí.

Nebyla by schopna odhadnout, jaká doba uběhla, než znovu promluvil. V téhle hrobce považovala vnímání času za nemožné. Měla pocit, jako by jí četl myšlenky s ohledem na slova, která vzápětí pronesl.

“Dělal jsem si značky,” zachraptěl a podíval se na své ruce. Hermiona si teprve teď všimla, že na koncích jeho nehtů není špína, ale nehtová lůžka jsou obalena zaschlou krví. Konečky prstů rozedřené do krve. Dělal si značky a protože v jeho cele nebylo nic, co by mohl použít… Srdce se jí nepřestávalo svírat úzkostí.

V krku cítila knedlík. Cloumala jí vina, byť primárně za jeho utrpení žádnou nenesla. “Omlouvám se,” vydechla přiškrceně.

Zvedl nepatrně hlavu. Zdálo se, že se chce podívat na mozkomora, ale pohyb nedokončil. Nebyla si jistá, zda za to může jeho rozbolavěné tělo nebo mu brání strach z pohledu na to stvoření. “Nechtěl jsem věřit vašim slovům. Naději… Přesto se tam uhnízdila,” dotkl se své hlavy. Vzápětí ukázal na temný přízrak v jejich blízkosti. “A on to věděl,” zavrčel nenávistně. Na okamžik se zdálo, že se zlobí sám na sebe. Za slabost, s jakou tu naději přijal a poskytl tak temnému stínu možnost, jak ho trýznit. 

Položila dlaň na jeho předloktí. Její alabastrová pokožka kontrastovala se zažranou špínou v jeho kůži. A i když nedokázala odpovědět, to gesto vydalo za tisíc slov. Jsem tady a nikam nejdu.

Díval se na její ruku cizím pohledem. Jako kdyby se znovu seznamoval s tím, jaké to je cítit, když se ho někdo dotýká. “Věděla jste, že polibek se dá zvrátit?” zachraptěl do tíživého ticha.

Hermiona ty příběhy znala. Údajně bylo možné, aby byl mozkomorův polibek selektivní - pokud mozkomor chtěl, mohl se zaměřit pouze na konkrétní emoci nebo myšlenku své oběti. A stejně tak se dal prý údajně celý akt zvrátit. Stačilo, aby přízrak nedokončil vdechnutí duše, ale prostě ji pak s výdechem vrátil svému majiteli. Jenže to byly povídačky. Nikdo neznal případ, kdy by mozkomor někoho tímto způsobem skutečně trýznil. Pokud by to opravdu bylo reálné, znamenalo by to mučení toho nejvyššího stupně.

Pokud dojde k polibku mozkomora, stane se z vás živé ale zcela prázdné tělo bez duše. Ten okamžik, kdy ztrácíte sám sebe, se jistojistě nedá popsat slovy a je tím posledním, co v naprosté agónii prožijete, ale pak už není nic. Jenže to, co tu naznačoval Snape, znamenalo, že tohle prožíval opakovaně. Že byl mozkomorem cíleně mučen a týrán. Opakovaně mu byla vysávána naděje, kterou pociťoval, aby zas a znovu prožíval strach nejen z její ztráty ale z dalšího psychického mučení, kdy si nikdy nemohl být jistý, co přijde dál. A to bylo zlé. Hodně zlé.

“A to… každý den?” zeptala se tiše.

“Každý jeden večer. Po jídle.”

Překvapilo ji, že zaslechla ironii v jeho hlase. Jakkoliv to bylo hrůzné, nedocházelo jí, proč pociťoval v tom sdělení takovou důležitost, aby mu vtiskl jiný tón hlasu. “Po jídle?” zopakovala po něm opatrně.

Zhluboka se nadechl a vzápětí se sípavě rozkašlal. Trvalo několik minut, než se jeho plíce zklidnily. “Pokud se tak naběračce fazolí hozených na zem dá říkat,” připustil po chvíli.

Neopouštěla ji úzkost z představ, jak se tu s ním zachází. O zvyku házet věznům dvakrát denně jídlo skrz mříže cel přímo na zem věděla moc dobře. Titul nejhorší vězení v dějinách kouzelnického světa nezískal Azkaban náhodou. Stále to ale nevysvětlovalo, proč ten časový údaj byl z jeho pohledu tak podstatný. Dokud znovu nepromluvil.

“Nechá vás najíst… nažrat ze země jak zablešeného psa,” ztěžka vydechl. “Údajně nemají vědomí, ale ten parchant moc dobře ví, co dělá. Udržet něco v žaludku, když vám vysává duši a přícházíte o to, v co ještě doufáte… O to, kým jste...”

Cítila z jeho hlasu, že ani po těch letech tady mu zdejší přízraky nedokázaly vzít veškerou důstojnost a mluvit o takových věcech je pro něj nesmírně těžké.

Byť jeho vyprávění bylo útržkovité a musela si hodně věcí dávat dohromady sama, nebylo pochyb o tom, co se tu dělo. Mozkomor ho minimálně poslední dva roky cíleně mučil a dalo se snadno odhadovat, že s tak zdevastovanou duší a prázdným žaludkem toho přes noc moc nenaspal. Spánková deprivace doplňovala už tak otřesné hrůzy, jakým byl vystavován.

“Zařídím, aby se to už neopakovalo. Půjdu za ředitelem a-”

Ušklíbl se. “Nemusíte. Přestalo to, když jste přišla před měsícem. Asi jsem nebyl jediný, kdo neočekával, že se ještě objevíte.” K jejímu překvapení byl jeho hlas prostý výčitek, byť ji samotnou sžíraly zevnitř. On zněl jen unaveně a odevzdaně.

“Slibte mi, že to tady vydržíte do začátku přelíčení. A já udělám všechno, abyste se sem už nikdy nevrátil,” řekla prosebně.

“Grangerová,” vydechl vysíleně. “Proč mě tady prostě nenecháte shnít.” Zaklonil hlavu, aby se opřel o vlhkou chladnu zeď za sebou. Byl vyčerpaný a jediné, po čem skutečně toužil, bylo zavřít oči a už je nikdy neotevřít. Nucené dlouhodobé prožívání prázdnoty, ztráty duše a veškeré naděje si na něm vybíralo svou daň. V hlavě měl zmatek, stěží dokázal rozeznat realitu od děsů, které mu do mysli nasazoval přízrak v jeho cele. Oslovovala ho profesore a on si nedokázal vybavit doby, kdy jím byl. Jeho život se srazil na malou zatuchlou vlhkou celu, a co bylo předtím, bylo zastřené hustou mlhou.

Sjela rukou dosud položenou na jeho předloktí až k zápěstí. Vklouzla do jeho dlaně a nakonec propletla jejich prsty. Strážící vydra se zvědavě nadzvedla, otočila se, aby si lépe zachumlala ocas pod sebe, a pak si se zívnutím položila hlavu na jejich spojené ruce. “Protože si tohle nezasloužíte,” řekla Hermiona měkce.

“Moje minulost říká něco jiného.”

“Minulost je příběh, který vypráví, jak jsme dospěli tam, kde jsme. Ale právě teď můžete začít psát nový příběh.” * 

Pohlédl na ni. Tělo mu rozechvívalo klíčení naděje, které se tak moc bál.

Hermiona měla konečně pocit, že ji vidí. A vnímá i odhodlání, s jakým ona nehodlá ustoupit, dokud on nebude na svobodě. “Dovolte mi pomoci vám.”

Snape místo odpovědi jen pevně stiskl její ruku, která stále svírala tu jeho. Jasnější souhlas od něj nepotřebovala.

*Cesta: Panda a dráček

 

 

7 komentářů:

  1. Děkuji a budu věřit, že svítá na lepší zítřky ;-) Trochu mě děsí, že se dostávám do situace, kdy si budu užívat utrpení druhého, abych potlačila to vlastní. Asi se ze mě stává mé horší já ;-)
    Tak sem si ti vzpomněla na Alcatraz. Nejhorší možné vězení, kam se dnes už chodí maximálně na prohlídku. Azkaban by po Hermionině bojovnosti mohl dopadnout stejně ;-)
    Přemýšlím, proč vlastně měla Hermiona za patrona vydru. Jak to bylo vysvětleno? Že je to silné houževnaté a přátelské stvoření?
    Promiň, ale Bobby mě vážně odrovnal :D
    A teď pro ty zvídavější z nás, co za vším hledají tajné signály :D Na kolik má patron samostatné jednání a nakolik odráží přání jeho majitele. Jako třeba jak mu skočila vydra do náruče. Upřímně, která by nechtěla hupsnout mistrovi do klína? Teď by ho to pod mou váhou asi mohlo rozebrat na součástky :D
    Ale ty vzpomínky by někde mohly být schované. Chápu to, že je Harry nechal v mýslance, když si je prohlédl a šel se nechat zabít. Přeci to pak někdo nevylil z okna. Hermi, já bych zapátrala ;-) Leda, že by na mýslanku během boje něco spadlo. To by bylo blbý. No nechám Hermi pátrat a nebudu se jí do toho montovat ;-)
    Jak poprvé promluvil, úplně mi přeběhl mráz po zádech. Jako jeho hlas je děsně sexy za běžných okolností, ale když jsem si ho představila zhrublého od nepoužívaných hlasivek. Nebo od zničených hlasivek a to nejen od hada. Ty jo. To by no. Myslím, že by to taky mohlo být hodně silný.
    V jedné mé oblíbené knize autorka ráda používá motto: Je snazší žádat po činu o prominutí než před ním o svolení. Tak si říkám, jestli to platí i v případě, že ho za účelem studia na tak dlouhou dobu nechala trýznit ;-)
    Naděje umí být sama o sobě někdy krutá a v Azkabanů to platí několikanásobně. Víš z toho tvého popisu by jeden začal brečet. Fakt se těším, až budeš mít kapku veselejší kapitoly ;-)
    Fakt jsem přemýšlela, kdo se tam o ně "stará" určitě tam nejsou jen mozkomoři a ten bezduchý stařec. Někdo jim musel dávat to "jídlo" Dokážeš si představit, co je to za práci? Určitě tam nemůže makat citlivka se srdcem na dlani. By asi skočil do moře. Ale i ten nejhorší padouch by tohle nemohl vydržet ne? Nebo jsem cíťa já.
    Ha takže se opět dostávám, co vše dělá vydra samostatně, když si položila hlavu na jejich spojené ruce ;-)
    Zatím je to povětšinou psané z pohledu Hermiony a rozhodně si nedovedu představit, co by tu bylo být to psáno z jeho pohledu. Nicméně fakt se těším, až si uděláme výlet i do Severusovi hlavy. Hlavně teda, až mu v ní Hermi začne dělat nepořádek :-) teda větší než teď ;-)

    Wixií, máš neuvěřitelný dar vtáhnout čtenáře do děje. Vymačkat ho, naplnit vlastními emocemi a vypustit, ať se s tím popere po svém. Buď budu mít horové sny nebo budu brečet do polštáře. Ještě jsem se nedoprala ve svém vnitřním monologu. Úžasně temné s jiskřičkami naděje se zvláštní chutí něčeho ostřejšího. Dechberoucí ;-)
    Děkuji za věnování i za příběh a za brzké přidání kapitolky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak se opět ukazuje, jak skvěle může fungovat interakce čtenář-autor, protože jsi mi vnukla perfektní nápad s tou poznámkou "aby Azkaban nedopadl jako Alcatraz". To je naprosto geniální myšlenka, že by vlastně Hermiona mohla způsobit revoluci ve vězeňském systému! Zapisuji, ukládám a asi i použiju, se svolením :-)

    S tím patronem je to dobrá otázka. Ve čtvrté kap bude opět drobná zmínka. V nějaké povídc jsem četla, že byl použit jako němý posel. Severus tu laň taky vyslal asi na větší dálku? Beru to tak, že primárně chrání, to dělá i bez toho, aby jí majitel "řekl", ale jinak si představuji, že myslí o Herma pošle k Sevovi (místo aby chránil primárně ji) a ona se pak schoulí na klín, protože nemá nic jiného na práci (ale je ve střehu, kdyby něco). A vydřička tam bude hrát roli i v budoucnu, ne velikou, ale ještě ji uvidíme. Jsem asi blázen, ale mně se ta myšlenka, že on v ní nachází nehmotnou oporu líbí :-)

    Neboj, Herma bude pátrat. Nebylo v první kapitole, že myslánka zmizela? Teď si nejse jistá, ale mám pocit, že to tam někde je/nebo bude. Každopádně můžu říct, že ji někdo ukradl. A tomu někomu ji pak ukrad někdo další. Samej kriminálník v téhle povídce :-D

    Těší mě, že ten popis vězení i Severus se snad zdařil natolik, že vykreslil, že tam Sev fakt není na dovolený. A tím pádem prostě nebude chvíli úplně ve své snapeovaté ironické formě. Navíc i fakt, že má pomotanou hlavu na tom bude mít svůj podíl.

    To motto se mi líbí. A je to asi jak říkáš. Herma ho tam nechtěla nechat, ale musela se rozhodnout. Navíc ona to nedělá jen kvůli němu ale i kvůli Harrymu a sobě (dozvíme se později proč). A hlavně netušila, že nějaký dobrák se postará, aby byl Sev mučený ještě víc, než jen tím, že musel v Azkabanu být uvězněn. Někdo se zjevně hodně snažil, aby mu zmizením SS zmizel problémek.

    Do Sevovy hlavy se mi moc pouštět nechce. Se obávám, že tam bych z toho bez újmy nevyvázla ani já :-D
    Chavinko, děkuji za nádherný komentář! Moc si toho vážím!

    OdpovědětVymazat
  3. Rádo se stalo. Vždy k službám :-) Hermiona už v Bradavicích bojovala proti útlaku a bezpráví. A jak jsi Azkaban popisovala, bylo jasné, že ji to nenechá chladnou. Přes vše nebo možná právě proto, co prožila ve válce ;-)
    Na otázku patrona jsi pro změnu přivedla ty mě :-) Jestli jsem Rowlu správně pochopila, je patron část tebe. Proto má každý patron jinou podobu. Sama ho použila na dálku, jednak jak píšeš když Severus potřeboval návnadu pro Harryho a pak taky když měli zaútočit na Svatbu Fler a Billa jako rychlého posla.
    Primárně ho tady Hermiona vyčarovala, jako obranu před Mozkomory. Ale to by mohla vydra jen tak hopkat okolo a držet obraný kruh. Když se schoulila Severusovi v náručí říkala jsem si proč by to nemohlo znamenat víc. Hermiona se uměla vcítit v druhé (jako když vysvětluje Harrymu proč Cho u polibku plakala). Mohlo to být gesto útěchy. Vím, že tě nemůžu fyzicky obejmout, udělám to tedy zprostředkovaně.... (jen moje asociace ;-) )
    O myslánce se zatím nemluvilo - šla jsem se raději ještě kouknout :D
    Ve většině povídek ( myslím, že i u mě) je Azakaban jen obyčejné vězení, které je trochu přistrašené mozkomory. Ale vězni jsou většinou dál drzý a vzpurní :D Tys tomu dala vážně jiný nádech. Hodně děsivý nádech ;-)
    Já se ti nedivím, že se ti do jeho hlavy nechce. Taky mi stačí ta moje ;-)
    Nemáš vůbec zač. Já jsem ráda, že mám díky tobě hřiště, kde se můžu vyřádit a k tomu mám od tebe i celé kapitoly hraček k použití :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  4. S tím patronem mi to taky šrotuje, jsem zvědavá, jak na tom bude patron Severuse. Pořád laň? Něco jiného? Jo aha, to píšu já, takže to bude na mě. No, uvidíme. Možná to je prostě Hermionino podvědomí. Nebo spíš - udělala to jednou na začátku, když za ním začala chodit, a pak už se to stalo takovou smutnou tradicí, kdy věděla, že mu to dodám aspoň na chvíli malinko komfortu. Takže si myslím, že tvoje asociace jsou správné :-)

    Máš pravdu. Tu myslánku jsem si vymyslela. A já měla za to, že to bylo v té první kapitole. Tak možná ve třetí? Nevím, ale někde to tam bude (snad! :-D). Každopádně Brumbálova myslánka je rozhodně pohřešovaná.

    Ať žijí hřiště a hračky. Snad brzo dodám novou. Ale nejsem s ní spokojená, byť je napsaná. Snad bude chvilka na editaci.

    OdpovědětVymazat
  5. No vidíš. Severusův patron. Na změnu potřebuješ hodně silný emoční zážitek ne? Azkaban asi bude dobrý impuls, ale jestli i pro změnu patrona? Možná by mohl ztratit dočasně tvar, něco jako známka samotného chaosu uvnitř Severuse. Budeme si muset co na to múza a co autorka ;-)
    Jestli to nebude tak, že jsi plánovala se o myslance zmínit a nějak tě ten proud nápadů strhl jinam :D
    Hele klidně si dej načas. Ne že bych už neměla zvědavostí okousanou půlku stolu, ale znám jaké to je dávat něco s čím nejsi úplně ztotožněná. Proto, aby to bylo rychle, včas nebo jen dle nějakého vnitřního rozpisu, pustíš ven polotovar. A pak ti ě úplně rozhodíš, že jde celý příběh do kopru. To to raději pěkně vymazli. Jen pozor, ať to zas naopak moc nepřekombinuješ. ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že za těch posledních 6 let měl silných impulzů víc než dost :-D jen jsem to popletla, myslán je, respektive zmínka o ní, ale až ve třetí kap. Pokusím se nepřekombinovat :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Čítam si letmo aj komenty a napriek všetkému sa musím pousmiať.. pri popise Azkabanu mi tiež napadla paralela s Alcatrazom.. Asi silná myšlienka.
    Rezignácia a nádej...
    Rozhodne si myslím, že ak už toto nie sú silné emočné impulzy na zmenu čohokoľvek, tak už neviem čo...
    Idem na pokračovanie

    OdpovědětVymazat