neděle 3. března 2024

Část patnáctá

Vyšel z nemocničního pokoje a z jeho výrazu bylo nemožné vyčíst nedávnou přítomnost smutku. Tiše za sebou zavřel dveře a pohledem vyhledal kolegyni. Seděla na polstrované lavici u zdi, s tváří schovanou v dlaních. Vzlyky, které nebyla schopna potlačit, trhaně otřásaly jejím drobným tělem.

Severus na malý okamžik zapochyboval o svém jednání. Neměl vystavit slečnu Grangerovou takovému psychickému vypětí, aniž by ji předem seznámil se situací. Ale už to nešlo vzít zpět. Ano, jednal zbrkle, ale muselo to být. Grangerová je silná osobnost, vyrovná se s tím.

Došel až k ní a dlaň položil na její rameno, aby ji upozornil, že mohou jít. Zvedla k němu zarudlé oči plné nevyřčených otázek.

„Finite incantatem,“ pronesl tiše a sledoval, jak se její vlasy formují do nepravidelných vln. Bez řečí jí podal kapesník. Přijala jej, ale místo díků s jejích rtů zplynula výčitka.

„Na tohle jste neměl právo. Ne bez toho, abyste mi řekl, co mě čeká.“ Nečekala odpověď, snad ji ani nechtěla dostat. Jen potřebovala, aby si uvědomil, že na tohle nebyla připravená.

Mlčel. Se semknutými rty jí nehnutě hleděl do očí.

„Vy mi k tomu ani teď nic neřeknete?“ zeptala se plačtivě. Stále před sebou viděla umírající ženu a vše bylo příliš živé. Potřebovala odpovědi, potřebovala dialog.

„Vraťte se do Hradu, profesorko, o studenty se postarám,“ řekl odměřeněji, než původně zamýšlel.

Prudce vstala. Rozčilil ji. Jeho strohost ji zabolela. Se vztyčenou hlavou kolem něj prošla, aby nakonec splnila jeho radu. S tichým povzdechem sledoval vzdalující se ženskou siluetu. To přebolí, slečno Grangerová, jen to chce čas...

Cesta do jejích komnat se jí zdála být nekonečná, a jakmile za ní zapadly těžké opracované dveře, shodila z ramen kabát a bez zájmu odhodila i čepici a rukavice. Zhroutila se na čalouněné sofa a zastyděla se za své chování.

Ona nebyla ta, které Smrt bere blízkou osobu, ona nebyla tou, která si měla klást požadavky a v neposlední řadě vyčítat. Začínalo jí docházet, že udělala v jednání s tím komplikovaným mužem chybu. Opět.

Neměla se nechat unést vlastními emocemi, měla být daleko silnější, rozumnější, dospělejší. Zachovala se jako rozmazlené dítě, jemuž někdo odmítl přečíst pohádku. S povzdechem pevně semkla víčka. Nechtěla mu ublížit víc, než mu ubližuje situace, v níž se nachází a ačkoliv už teď věděla, že to bude obtížné, byla rozhodnuta se omluvit.

Ačkoliv si umínila napravit své chování co nejdříve, nebylo jí přáno. Za celý následující týden kolegu nezastihla. Ve Velké síni se z neznámého důvodu najednou opět míjeli, přestože ona své návyky nijak nezměnila. Uvažovala, zda by bylo možné, aby se on vyhýbal jí, ale tuto myšlenku okamžitě zahnala. On nebyl muž, který by couval před problémy nebo snad dokonce před vzájemnou konfrontací, na rozdíl od ní, připomněla si své někdejší vyhýbavé manévry. Nezbývalo než čekat na vhodnou příležitost.

Nechodil na jídlo mezi ostatní. Každým dnem očekával bolestnou zprávu o matčině úmrtí a nebyl si jist, jak by se zachoval před diváky. Raději si nechal od skřítků podstrojovat v soukromých komnatách a volný čas trávil intenzivním opravováním esejí nebo prací na lektvarech. Během všedních dní neměl problém zaměstnat svou mysl, ale v sobotu ráno se probudil a cítil neodůvodněnou prázdnotu. Lektvary potřebné ošetřovnou navařil na několik týdnů dopředu. Veškeré práce, které od studentů v pátek vybral, stihl opravit již ten večer a teď jen seděl na posteli a uvažoval, co bude celý den dělat.

Mohl by zajít k Mungovi. Vzápětí tuto myšlenku zahnal. Nebyl slaboch, ale pohled na umírající ženu v něm probouzel dávno pohřbené myšlenky na Tobiase Snapea. Muže, který jeho matku pravidelně trýznil a on jako malý kluk nemohl dělat nic jiného, než se před ni postavit a o pár okamžiků později upadnout do bezvědomí zapříčiněného otcovou tvrdou ránou. Když otec zemřel, bylo mu patnáct a jemu i matce se tenkrát nesmírně ulevilo. Ale nic netrvá věčně – přišla mladická nerozvážnost v podobě Smrtijedství, a když bylo konečně po všem, Eileen diagnostikovali rakovinu. Nemoc, která byla stejně jako v případě mudlů nevyléčitelná. Bylo až k nevíře, že lépe tuto zprávu nesla právě jeho matka – to ona byla tou, která ze začátku povzbuzovala, aby neztrácel naději. V průběhu neúspěšných terapií si role pomalu měnili.

Povzdechl si a dlaněmi přejel po jednodenním strništi na své tváři. Vstal a zavřel se do koupelny, aby tam, za zavřenými dveřmi, opětovně prošel přeměnou ze zlomeného muže na sebevědomého profesora lektvarů.

Rozhodl se dnes posnídat ve Velké síni. Bylo sotva sedm hodin ráno a tedy velká pravděpodobnost, že většina studentů ještě vyspává a on nebude rušen neoblíbeným hlukem a štěbetáním. Překvapilo ho, že ani u stolu určeného pro vyučující nikdo neseděl, ale o to víc za to byl rád. Jako obvykle si přivlastnil konvici s kávou a teprve poté se pohodlně posadil na své místo. Z neznámého důvodu dnes nepodlehl křupavé slanině, ale rozhodl se pro jablkový koláč se skořicí. Rozložil si před sebe sobotní vydání Denního věštce a nechal dezertní vidličku projet křehkým těstem.

„Dobrý den, profesore,“ ozval se za ním ženský hlas. Ani se nemusel otáčet.

„Dobrý, slečno Grangerová,“ oplatil pozdrav nevzrušeně, aniž by k ní zvedl zrak.

„Můžu?“ otázala se, a když na ni pohlédl, posunkem ukázala na konvici, kterou měl po své levé ruce.

„Jistě,“ odtušil a dál si jí nevšímal. Nepovažoval to za nutné a měl za to, že si už vše vyříkali. Jak jen se mýlil.

„Chtěla bych se vám omluvit,“ promluvila, jakmile si kávu dochutila mlékem.

Neochotně vzhlédl. A mlčel.

Hermiona čekala nějakou jeho reakci. Nedočkala se.

„Minulý týden,“ začala, „chovala jsem se nepřístojně.“

Podezřívavě přimhouřil oči, protože čekal nějaké dotěrné otázky na závěr, ale nepřišly.

„V pořádku,“ vzal ji po chvíli na milost a prudkým otočením strany novin dal najevo, že rozhovor je u konce.

Tu samou chvíli si vybralo několik poštovních sov, aby doručily adresátům zásilky. Hermiona sledovala, jak ze zobáků padají na prázdná místa pergameny, jejichž adresáti ještě nejspíš pospávají. Čtyři mohutné bílé sovy se odtrhly z hejna a doletěly až k profesorskému stolu. Dvě z nich upustily dopisy v okrasných obálkách na místo Minervy a Brumbála. Další dvě přistály před Severusem a Hermionou. Způsobně jim podaly totožné zásilky a na nic nečekaje, opět vzlétly.

Severus se k rozdělání dopisu příliš neměl. Vytušil, že se jedná o totožné zásilky, které předaly zbývající tři sovy, a vzhledem k tomu, že jeho kolegyně se dychtivě vrhla na obálku, očekával, že se zanedlouho dozví její obsah.

Hermiona se zájmem prozkoumávala žlutohnědou kartičku, která na ni čekala v obálce a pak vzhlédla ke Snapeovi.

„Kingsley má padesátiny. Pořádá večírek. Nejspíš jste také dostal pozvánku,“ kývla k nedotčené zprávě po jeho pravici.

„Nejspíš,“ potvrdil a mírně mu zacukaly koutky. Jeho kolegyně zářila štěstím a očividně se nemohla dočkat. Vypadala jak malé dítě u stromku zavaleného dárky. Ale v okamžiku se její výraz změnil na zděšený. Zamračil se.

„Ale vždyť to je už dnes večer,“ vyhrkla prudce a horlivě otáčela kartičkou, aby se ujistila, že si datum nespletla a nepřehlédla nějakou jinou informaci o datu.

„Kingsley je v jistých věcech trochu zásadový a nerad přijímá dary. Naopak rád dělá ostatním radost velkolepými večírky. Předpokládám, že právě proto rozeslal pozvánky tak, aby pozvaní nestačili sehnat nějaké cetky, které by stejně zanedlouho vyhodil,“ objasnil jí nečekaný termín.

„Ale to se přeci nehodí, přijmout pozvání a přijít s prázdnou,“ oponovala mu mírně rozhořčeně.

„Hodí, nehodí, je to jeho přání,“ uzavřel a opět se vrátil k novinám.

Hermiona však neměla v plánu nechat ho v klidu číst.

„Půjdete tam?“ zeptala se a on nemohl nepostřehnout v jejím hlase očekávání. Rozhodl se malinko ji pozlobit.

„Samozřejmě,“ promluvil a egoisticky si užíval jiskřičky v jejích očích, které patřily jen jemu, „že ne,“ dokončil, sbalil noviny s dopisem a bez dalších slov odešel. Za sebou nechal překvapenou Hermionu s pusou dokořán.



wixie

14.09.2011 16:02:19

85.70.88.152

Reagovat

Smazat

nightmare - bude, doufám, brzy. Plánuji obě rozepsané povídky dokončit v co nejkratší době, ale momentálně dávám přednost Budoucnosti - lépe se mi píše.

nightmare

14.09.2011 15:07:07

89.102.30.188

Reagovat

Smazat

bude další kapitolka? prosiiiiiiimsmiley

elulinek

12.09.2011 20:02:56

79.170.249.2

Reagovat

Smazat

hračky - plačky mělo být, žeanojaksi smileysmiley

maliny v čokoládě... otevírám se na konci...

elulinek

12.09.2011 20:02:20

79.170.249.2

Reagovat

Smazat

Kam jde? Vrať se!


Neřvi. Já jsem ti říkala hračka – plačky


Grangerorvá – já jsem malej, ale šikovnej?


Jen mu zanadávej, jenom do něj!


Nic jí k tomu neříkej, jen ji prosím něžně líbej… jo tohle je zas jiná muzika


No čas to chce, ale elu chce sex. Tak? No je mi jasný, že si ho zas budu muset napsat a stejně mě tu někdo označí za úchyláka. Mám já to život…


Hermiona nedělá chyby, Hermiona je dokonalá, přece


Hermiona se bude omlouvat? A bude líbání jako ta pravá omluva? Žejo žejo žejo


Kolego Snape, vy se mi vyhýbáte


Ne, Severus se jí určitě nevyhýbá. Rozhodně a absolutně ne.


Co budeš celý den dělat, milý Severusi? Já bych pro tebe měla džob…


Já se z těch rolí taky vyměním. Rakovinový doják. Ještě na mě přijď s malým dítětem, které srazilo auto, a máš mě v kapse.


Severusi, miluju tvoje jednodenní strniště. Ano, pojď ke mně do koupelny. Ach ano, přesně tam…


A já se vsadím, že zrovna dneska přijde sova od Munga.


Rozložil si před sebe sobotní vydání Denního věštce a nechal dezertní vidličku projet křehkým těstem. – wix, proč mi přijde, že si na popisu toho, jak Severus jí, vynahrazuješ ty chybějící sexuální scény? Protože jak vidlička projíždí těstem ve spojení s tím, že to dělá Severus, mě vážně dostává do varu.


Nevzrušeně oplatil pozdrav? Ale Severusi, nedělej se…


Můžu? – servi to ze mě, bejbe! Ne, Hermiono, drahoušku, ty ne. Severus


Jak se jen mýlil, hlupák jeden.


Omlouvací líbání ve Velké síni! To si dám líbit


Neochotně vzhlédl. A mlčel. – vřu


Čekala, čekala, čekala, až se dočkala dalších Vánoc.


Nepřístojně. To je eufemismus.


Otázky totiž šly, šly, šly, až přišly do jinýho stavu


Severusi, otáčej strany novin prudce častěji…


O co, že jedna z těch sov letí za Severusem


Ježiš to zas bude nějakej ples. Se vsadím.


Já bych tu obálku ani neotevírala, být Severus. Je jasný, že je to to samý, pokud je to ta samá sova a ta samá obálka


Dyk to řikám


Kyngsley’s párty! Yeah! Za co půjdeš, Severusi? Za souhvězdní Panny? =D


No jo, Hermiono, bohužel tak rychle výmluvu nenajdeš. Leda že by sis se Severusem udělala. Respektive jste si to navzájem udělali…


No, oponovat můžeš i silně rozhořčená, ale to ti stejně bude k hov- ehm, k ničemu, žeanojaksi


Severusi, ty můj bohu, stejně odpovídám i já. „Samozřejmě… že ne.“


Já si stejně myslím, že tam nakonec půjde. Hermiona ho vytáhne. Prosím! A pak bude sex. Žejo? Protože ještě pár zakrojení vidličkou a mě klepne pepka bez Pepka. Mě by fakt zajímalo, kdy jim ten sex dopřeješ. Doufám, že to bude brzo


Půjde Severus¸co si Hermiona obleče a čím ho okouzlí, až pro něj přijde? Co za překvapení bude mít Pastorek na své párty? Třeba jmelí s kouzlem ulpění, dokud se nepolíbi? To by bylo supr


Těším, těším na další.


Výborně, skvěle, úžasně


Působivé smiley

maliny v čokoládě... otevírám se na konci...

1beruska

05.09.2011 12:48:15

85.161.23.217

Reagovat

Smazat

Od te doby co jsem cetla posledni kapitolu (vypada to ze to byla 9, protoze pak uz jsem si to nemapatovala) se ta, toho docela dost udalo. Vymyslema snoubenka... Mia s rovnymi vlasy mi nejak nesaedi. Ale na narozeninovy vecirek se tesim

Nade

04.09.2011 08:10:10

89.103.210.64

Reagovat

Smazat

Typická Hermiona, typický Severus. On ji zneužije pro své potřeby a ona se mu pak následně ještě omluví, protože se rozčílila. Je to proto, že dokáže soucítit s jeho trápením a tento jeho poklesek tím jednoduše vymazala.


Ovšem ten závěr...smiley


Doufám, že ho Hermiona nějak dokáže přesvědčit, aby na ten večírek šel. Díky, těším se na další kapitolu.smiley

nora

02.09.2011 11:06:32

212.80.67.131

Reagovat

Smazat

krásna kapitola

eliza

02.09.2011 11:05:51

212.80.67.131

Reagovat

Smazat

uzasne, jsem napnuta jako struna

miška

01.09.2011 22:39:56

212.80.67.131

Reagovat

Smazat

super zaver jinak nadherna kapitola

eggy

01.09.2011 22:17:18

95.102.169.126

Reagovat

Smazat

krasna kapitola :) hlavne zaver... co spravi hermiona aby ho tam dostala? :D tesim sa na pokracovanie



xixi

31.08.2011 22:31:48

212.80.67.131

Reagovat

Smazat

omlouvám se za pozdní komentář..


No ani se Herm nedivím, taky bych z toho byla v šoku a asi trošku nevrlá. Severus se zachoval dost sobecky no.. Jsem zvědava jak to bude ted mezi nima dál

Maja

31.08.2011 22:04:04

212.80.67.131

Reagovat

Smazat

bezpochybně uzasna kapitola nemuzu se dockat jak to dopadne

zuzule

31.08.2011 20:59:15

90.178.30.52

Reagovat

Smazat

Ach, jak hezky zmijozelské. smiley

Chavelierka

31.08.2011 18:54:31

188.75.133.226

Reagovat

Smazat

osvítil mě sv. Merlin a už je mi jasný, co máš za lubem smiley


Severus na večírek nepůjde. Hermiona půjde, ale bude se nudit, takže brzy se vrátí na hrad, který bude opuštěn, protože všichni až na mistra jsou na večírku. A hlavní aktéři tak mají čas prostor a klid pro.... povídání? smiley

---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ach, svět mi připomíná čokoládu, hořký a tvrdý v lákavém balení. Když budu trpělivá, na patře vzadu mne sladkou chutí po čase odmění. - Strašlivá podívaná, Čokoláda

evi111

31.08.2011 14:10:07

195.39.65.169

Reagovat

Smazat

jee, chudák Hermiona, tak on ji takhle navnadí a pak nic. No snad si to ještě rozmyslí a my tak budeme svědky jejich dalšího plesání. Díky za kapitolu!

uršula

30.08.2011 22:55:48

212.80.67.131

Reagovat

Smazat

píšeš krásně vazne jen tak dal :)


Michelle_Flamelova

30.08.2011 21:40:06

83.240.107.196

Reagovat

Smazat

nádherná kapitolka .. smutný začátek, super konec smiley

<:3 )~~~

anetka

30.08.2011 18:20:21

212.80.67.131

Reagovat

Smazat

ten konec byl dokonaly super

Blesk

30.08.2011 00:19:24

89.176.60.135

Reagovat

Smazat

smileysmileysmiley Tak ten konec byl dokonalý! Severus byl dokonalý. A ty taky! smiley Teď jsem jen zvědavá, ale Severus skutečně odolá a nepůjde. Nebo neudělá mu Hermiona soukromý večírek? smiley Nebo, že bys to tam napsala jen proto, aby Severus mohl říct ne? smiley Jinak krása, začátek smutný a mám pocit, že ještě smutnější to bude, až Severusovi ta zpráva skutečně přijde. Pak doufám, že Hermiona bude poblíž, aby mu pomohla. Moc děkuji za kapitolu! smiley

Zuzana

29.08.2011 20:39:08

178.40.132.108

Reagovat

Smazat

Ako smutne sa táto kapitola začala,tak krásne milo sa skončila. ja som sa začala usmievať keď odsúhlasil večierok a potom keď dodal to "ne" ma zamrazilo. Už som sa tešila, že Hermiona ho znovu bude baliť a on neodolá a tentokrát by to dotiahla do zdarného konca. Všakže ho niekto donúti na ten večierok ísť. Prosím, nech ide a bude erotika :D Dnes som neslintala do klávesnice, noťásek sa bude sťažovať :D


Ďakujem za kapitolu som strááášne zvedavá ako to bude s tým večierkom.

ZJTrane



Elza

28.08.2011 23:03:03

89.203.192.194

Reagovat

Smazat

...tak studenti neudělali z Prasinek kůlničku na dříví? Když tam zůstali bez dozoru, chudáčci...? Ehm, no tak né.


Rozhodně se nedivím, že Severus nemá myšlenky na večírky. Jakto, že to Hermiona nechápe?

Katherine

28.08.2011 22:37:38

94.195.194.45

Reagovat

Smazat

No, ačkoli Sevovo chování většinou nekriticky zbožňuji (ehm, kdo by dokázal odolat jeho sexy ironii? :D), tady v téhle kapitole se choval trochu jako blbec. Přece jen jí to měl říct předem a nechovat se k ní potom tak, jak se choval. Nicméně na konci se mi už zase líbil - "Samozřejmě... že ne...", no prostě Severus :D Už se moc těším na další kapitolu :D Věřím, že se na Kingsleyho večírku Sev objeví a udělá tím Hermioně i nám čtenářkám/čtenářům veeeelkou radost :D Díky! :)

GwenLoguir

28.08.2011 22:25:43

88.212.37.120

Reagovat

Smazat

Súhlasím,pomaly upražiť na slaninke.

anetka

28.08.2011 21:45:52

212.80.67.131

Reagovat

Smazat

nadherna kapitola moc se mi libi

anetka

28.08.2011 20:54:15

212.80.67.131

Reagovat

Smazat

nadherna kapitola moc se mi libi

Chavelierka

28.08.2011 17:22:23

188.75.133.226

Reagovat

Smazat

Juch teď už se můžu radovat beze strachu, že mě zas někdo předběhne první, první, první :D




Někdy nesnáším, jak se Severus dokonale ovládá za každé situace.


Však ona ho to Hermiona odnaučí :D


Já čekala vysvětlení a on „Finite incantatem,“ já bych ho kopla :D


Hermiono, pravidlo číslo jedna chlapi nesnášej výčitky :D


Mazej a neotravuj! Hej on by vážně potřeboval pořádný kopanec


Časem se i tobě drahý zacelí rány po mých podrážkách :D


Já bych hodně rychle zkomplikovala, ani by nepoznal jak k tomu došlo :D


Tak mám dojem, že si měla povídku pojmenovat jinak. ‚Sto a jeden způsob jak se mistrovi omluvit‘ :D


Akce najdi Severuse za sto bodů v plném proudu :D


Tak on to nakonec nebude takový suchar, jak se na první pohled jevil ;)


Muž, který uhodí ženu, by zasloužil vykastrovat


Ale někdo vede s rakovinou docela dlouhý život


Čas pro Hermionu, doufejme, že ho náležitě využije :D


Nikde nikdo by se místo tlachání o kávě na něj mohla vrhnout :D


Já taky čekala reakci nebo erupci případně erekci :D


Bože ten chlap má slovní zásobu dvou slov nebo co?


Tyrane! Nejprve píšeš jak očekává smutné zprávy a pak mi sem hodíš sovy


Co to je zapošťáka, který nechá dopis na veřejném místě :D To by si můj Chad nedovolil :D


Uf dostala to i Hermiona pohřeb se odkládá


Padesát a stále svobodný? Kde asi bude chyba? :D


Jo Severus je dnes nadmíru ukecaný :D


To do Kingsleyho není slušné, že nedává ženám víc času na přípravu. Jak má pak taková Hermiona okouzlit Severuse?


Neke, Severus vyprodukoval tři věty. Nestane se mu teď něco, když musel na delší dobu otevřít pusu? :D


Aha pomalu se vracíme ke svým jednoslovným odpovědím. Aby z toho přehršle slov nedostal neonemocněl :D


Ale to je mi zajímavá otázka


Tak za tuhle odpvěď bych ho zabila a nejen proto, že je záporná :D:D


Wixie, ale že tam půjde, že jo?




Dneska si mi udělala radost, tak nějak jsem potřebovala něco na vzpružení. Úžasná povídka a to i přesto, že bych Severuse občas přetáhla nejbližším kotlíkem standardní velikosti :D Kdy bude další? :D


Jo a abych náhodou nezapomněla. Prvníííííííííí smiley

---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ach, svět mi připomíná čokoládu, hořký a tvrdý v lákavém balení. Když budu trpělivá, na patře vzadu mne sladkou chutí po čase odmění. - Strašlivá podívaná, Čokoláda

nadin

28.08.2011 17:19:39

95.103.169.178

Reagovat

Smazat

Ani sa Hermione nečudujem, že reagovala tak unáhlene. Ale ak sa chcela ospravedlniť, nemohla ako správna akčná žienka zabúchať na patričné dvere?


No nemohla, lebo wix čosi kuje a akcia by jej nepasovala do scenára ...


Mám návrh! (Kingsley ma zaň zabije :D) Nech tam nejdú obaja a urobia si súkromný večierok o dvoch čarodejníkoch. :D:D


Ďakujem wixie za spríjemnenie dňasmileysmiley

*Neboj sa robiť to čo nevieš - pamätaj, Archu postavil amatér a Titanic profesionáli.

nadin

28.08.2011 17:04:02

95.103.169.178

Reagovat

Smazat

Muehehe!! Druhá a hurá, ide sa čítať!!

Chavelierka

28.08.2011 16:59:32

188.75.133.226

Reagovat

Smazat

žeby po dlouhé době opět první? smiley

---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ach, svět mi připomíná čokoládu, hořký a tvrdý v lákavém balení. Když budu trpělivá, na patře vzadu mne sladkou chutí po čase odmění. - Strašlivá podívaná, Čokoláda





Žádné komentáře:

Okomentovat