pondělí 4. března 2024

I who have nothing - část první

Volně inspirováno cover písní I who have nothing od Toma Balla. Jednorázovka rozdělená na tři části.

Hermiona si potřebuje promluvit. Severus je ochotný naslouchat.



Severus Snape neměl rád spoustu věcí, byť většinu z nich zvládal v únosné míře tolerovat. Naopak věci, které rád měl, by se daly spočítat tak akorát na prstech jedné ruky.

Vzhledem k tomu, že na pravidelné schůzky pedagogického sboru chodíval velmi zřídka včas a s absencí zájmu, lze si snadno domyslet, jak vysoko, nebo spíše nízko, se tato aktivita nacházela na jeho žebříčku oblíbenosti.

Ani tentokrát nevybočil ze svého zvyku využít akademickou čtvrthodinku, o niž se pravidelně zpožďoval. Zjistil totiž už dávno, že přesně tak dlouho trvá, než se všichni náležitě přivítají. Snad jako kdyby se neviděli celé roky, přitom to mohlo být sotva pár hodin. Dobrá, v tomto případě u většiny celých šest týdnů, protože se jednalo o první schůzi po prázdninách, ale význam zůstává stejný. Stejně tak jako fakt, že s ním se nikdo příliš vítat netoužil. A tyto sympatie byly vzájemné.

Automaticky zamířil do křesla u krbu v nejvzdálenějším rohu místnosti, kde bylo příjemné přítmí a teplo. Cestou jen kývl na Minervu, která už stejně dávno začala řečnit i bez jeho přítomnosti. Posadil se, přehodil nohu přes nohu, lokty si opřel o kožené područky křesla ve stylu chesterfield a prsty spojil do ostré stříšky.

Tvářit se zaujatě vydržel sotva pár vteřin, ale i ty byly až příliš dlouhé. Velmi záhy zjistil, že ani tato schůze nebude ničím odlišná od těch předchozích. A tak si dovolil přejít do úsporného módu. Ten mu zajišťoval ztratit se ve svých vlastních myšlenkách a přitom působit duchem přítomen. A to stačilo. Nepotřeboval si donekonečna opakovat ceremonii zahajovacího večera, data prázdnin, zkoušek a dalších důležitých termínů ve školním roce, a ani se netoužil zapojovat do diskuzí o tom, jak zpříjemnit studentům výuku a volný čas na hradě.

Možná se do svých myšlenek ponořil až moc hluboko, protože si konec schůze uvědomil až ve chvíli, kdy se začali někteří jeho kolegové zvedat k odchodu. “A znovu prosím, abyste poskytli Hermioně veškerou podporu. Bude ji mezi těmi uličníky potřebovat. A ty na ni buď také hodný, Severusi,” poplácala ho po rameni Minerva, když se i on zvedl k odchodu. “Jistě,” utrousil suše, aniž by nějak blíž dumal nad významem jejích slov. Moment. Cože? Co má se schůzí na úvod školního roku společného Grangerová? Ta už je ze školy… přesně pět let. Vzhledem k okolnostem si to pamatuje jako včera.

Automaticky se vydal nejkratší cestou do svých komnat a snažil se pochopit, co tím ředitelka myslela. Kdo mohl tušit, že zrovna dneska měl dávat větší pozor. “Zatraceně,” ucedil, když se pár kroků před ním přesunulo schodiště do úplně jiné části hradu, než kam směřovaly jeho kroky. Otočil se na patě, plášť se mu otřel o kotníky. Dlouhými kroky došel na opačný konec chodby, sešel jedno schodiště a měl v plánu zahnout za další roh, ale do nosu ho udeřila známá vůně. Poznal ji okamžitě. Byla stále stejná. Otočil se opačným směrem, než kterým zamýšlel jít. Nezdálo se mu to. Stála tam a nečitelně si ho měřila pohledem.

“Co tady děláte?” zeptal se suše. Nedal najevo žádnou emoci, to ostatně uměl velmi dobře. “Kdybyste chodil včas na schůze, věděl byste to,” usmála se. Drze. Ano, ukazuje se, že dnes měl rozhodně přijít včas. Musela tam být od samého začátku. Jen on tam nebyl. A byť se později dostavil fyzicky, duchem byl úplně jinde.

Udělal dva kroky směrem k ní. Jeho výšková převaha a vzezření budily respekt. Věděl to a moc rád toho využíval v okamžicích, kdy se neverbálně snažil získat nad někým převahu. Stejně jako teď. Jenže Gangerová jen nepatrně zvedla v nevyslovené otázce obočí a nezdála se být… zastrašena. Jen k němu vzhlédla a naprosto klidně čekala. Mohla tušit, že právě tím ho naštve ještě víc?

“Měl jsem práci,” odsekl a přitom si uvědomil, že málo kdy má potřebu někomu něco vysvětlovat. “Znovu se ptám, co tady děláte? Rozhodla jste se zničit mi pověst?” zavrčel nepřátelsky. Místo odpovědi se jen tiše zasmála a položila mu dlaň levé ruky na prsa. Prsty přejela po jednom z mnoha knoflíků na jeho kabátci a i kdyby nechtěl, musel si tak všimnout prstenu s velkým vybroušeným kamenem na jejím prsteníčku. “Mluvíte, jako by vám snad ještě nějaká pověst zůstala,” řekla nakonec krutě a bodla pohledem. Uvědomil si, že v téhle diskuzi byl odsouzen k nemilosrdné prohře ještě dřív, než vůbec začala.

“Grangerová…” procedil mezi rty. Začínal toho mít už dost. Před pěti lety se mu na jednu jedinou noc vetřela do života, udělala v něm kolotoč a pak zmizela, a teď ho tu bude školit jako malého kluka?

“Budu tu učit,” vzala ho na milost. Dlaní, jež stále spočívala na jeho prsou, ho konejšivě poplácala po hrudi, než ji stáhla zpět. Nedala mu ani chvíli, aby tu informaci mohl vstřebat, a dodala: “Lektvary.”

Tentokrát se musel skutečně ovládat, aby na sobě nedal znát údiv a šok. Ve vteřině si přehrál několik posledních rozhovorů s Minervou. Od toho prvního, před několika měsíci, kdy mu byla přislíbena výuka obrany proti černé magii, až po ten poslední, docela nedávný, kdy mu sdělovala, že má dva kandidáty na místo učitele lektvarů a příležitostně je s ním probere. A teprve včera ředitelka mluvila o tom, že jeden z kandidátů nakonec vzal místo jinde, takže nebylo moc o čem diskutovat. Jen přikývl. Až příliš často v posledních letech dovoloval své pozornosti, aby ho opouštěla. Měl se zajímat víc! 

“Takže jste pokračovala ve studiu,” odtušil, možná spíš víc pro sebe. Jak jinak si vysvětlit, že se po ní na těch pět let slehla zem. Když se k tomu večeru vracel v uplynulých letech ve svých vzpomínkách, myslel si, že skutečně odešla z kouzelnického světa, jak tehdy naznačovala.

“Díky vám. Doufala jsem, že budete u toho. Se mnou. Alespoň jsem věřila, že jsme to tak tehdy oba cítili. Ale neodpověděl jste, tak to tak asi mělo být,” odvětila upřímně a lehce se pousmála, na chvíli ztracena ve vzpomínkách. Přesto mu přišlo, že postřehl ublížený podtón. Podstatnější ale bylo, že vůbec netušil, o čem to, sakra, mluví. To on by se měl cítit dotčeně, když tehdy naznačila… Stihl se jen zamračit, než pokračovala. “Každopádně, pro příště… Pro vás, kolego, profesorka Grangerová. Brzy Weasleyová. Dobrou noc, profesore,” přidala nepatrnou úklonu hlavy, otočila se a prostě šla pryč.

Ušklíbl se sám sobě a tomu, jak si ho Hermiona namazala na chleba, a několik dlouhých vteřin civěl do tmy. Brzy Weasleyová… Tím se vysvětlil prsten s obřím kamenem. Nijak mu to ovšem nepomohlo rozluštit hádanku na otázku, co se stalo s ambicemi slečny Grangerové, že se smrskly do hloupého zrzavého balíčku obsahujícího zhruba dvě mozkové buňky. Severus si nebyl jistý, jestli toho kluka živí víc přední pozice ve famfrpálovém týmu Ohnivých draků nebo neustálé rozhovory a focení pro sportovní magazíny. Ne, skutečně periodika tohoto typu neodebíral. Bohužel pro něj na ně čas od času narazil u studentů. Děvčata obdivně vzdychala nad rudou kšticí a chlapci zase doufali, že jednou dosáhnou stejného úspěchu.

Otočil se, a s myšlenkou na to, že musí přehodnotit dřívější úvahy, zmizel ve tmě. Ne že se měl dostavit na schůzi včas. Dnes totiž neměl ze svých komnat pro jistotu vycházet vůbec.

16 komentářů:

  1. tak já budu chvíli jásat, chvíli vzdychat. Pak se poperu s přihlášením do účtu (zatím vede) no pak tu třeba nechám smysluplný komentář...... tak smysluplný u mě asi nehrozí, ale určitě bude chválit ;-) S láskou Chave

    OdpovědětVymazat
  2. Chavinko, neočekávám tu komentářové tlačenice jako v dobách největší slávy :-)) takže klidně můžeš mít tuhle sekci jen a jen pro sebe a bez přihlašování :-)) i těch pár slov mě potěšilo, nebyla jsem si jistá, zda to vůbec pouštět ven. Deset let pauza je znát, psaní je zrezivělé. Děkuji! PS: kdy nahodíte u vás zbytek povídek?

    OdpovědětVymazat
  3. Wixíku, o tvé psaní ani komentáře u tvých povídek strach nemám. Jakmile se rozkřikne, že píšeš, budeš tu mít víc než plno ;-)
    U nás je to trošku komplikované. Nadísek teď neměl zrovna na fan čas a náladu, ale doufám, že ještě něco napíše a přidá :-) O moje povídky nikdy valný zájem nebyl, takže já s přidáváním nechvátám. I sem si už dávno říkala, že by bylo lepší, kdyby Nadin měla stránky zas jen pro sebe. Měly by větší úroveň a lidi by to nemátlo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chavinko, ff svět, tak jak jsem ho znovu objevila, je už úplně jinde, chybí tu stará garda (jakože ty!, nadin!, elu! Sára! a x dalších blogů, které byly nenávratně smazány, což je hrozná škoda, ale zároveň je to prostě život. Na druhou stanu jsem vděčná, že se pořád objevují noví čtenáři/pisálci a nacházejí v ff takovou radost, jako dřív my.
      Je mi jasné, že s nadin už jste také jinde a čas (nebo i chuť) není, ale přečetla bych si vaše povídky moc ráda. Vlastně jsem už něco málo projela - času maličko, k práci mám ještě učení - (po deseti letech je fajn, že čteš, čteš, říkáš si, to jsem nečetla, a pak podle konce zjistíš, že ty jo, asi jsem to vlastně četla a dostalo mě to stejně jako před těmi lety. Jenže tvoje povídky mi tam chybí :-( (a chybí mi taky smajlíci, speciálně teď ten plačící!)

      Vymazat
    2. Wixíčku, dokud budou snílci, bude i svět FF. Neboj ještě je pár lidiček, co píšou i co čtou :-)

      Vymazat
  4. Mno, nyní ke komentáři. (Prosím příště by mi někdo s kratším vedením mohl prozradit, že si stačí vybrat jméno a nemusím se přihlašovat k účtu. :-) ) Musela jsem si to přečíst ještě jednou. Opovaž se naznačit, že to bylo tak nudné, že jsem zapomněla o čem to bylo. To by sis taky mohla přečíst v novinách, o šíleném individuu s klávesnicí, co běhá po městě a řve něco o vraždě. Naopak, bylo to supr a já nechci vynechat, žádný detail, až budu chválit :-)
    Za prvé, budeš se také zmiňovat o věcech, které Severus má rád? Jako třeba já bych si o nich ráda přečetla -čistě nezištně. Muhehe. Ehm, tak dál. Ano ano, tohle mě lehce zarazilo. Severus nechodí včas? Ale no tedy, to je mi zlobivý kluk. (mlask) jak ho asi potrestáme (šílený svit v očích... :D) O sexy stříšce se zmiňovat nemusím, že?
    Ach, Hermiona přichází na scénu. Ano zatím jen v zastoupení, ale nebojím se. Jistě nám ji brzy vykreslíš v živých barvách - až bude Severus tajit dech.
    Omlouvám se, mohla jsem si to odpustit, ale jsem jen slabá žena. Jako při té scéně na schodech. Ani nechtěj vědět, co mě napadalo. Plášť dokáže být velmi záludný a nebezpečný, když se schody pohybují.... (dobře ještě teď se směju) Ale tvou křehkou duši nebudu pobuřovat detaily.
    Ha Hermiona, já věděla, že nám dopřeješ efektivní nástup. Jen jako vážně? On si jí na poradě nevšiml? Vážně? Vážně? Sakra, jako špion už nestojí za nic. Jako vážně si jí nevšiml. Severusi, styď se! Dostaneš přes čumák.
    Aha Hermiona ho koukám trestá sama. Prsten? Weasliová? Co bylo tehdy? Kdo co kde čekal? Sakra. Ona netrestá Hermiona Severuse, ale autorka čtenáře. Jsem úplně mimo - už ani v lese, já už jsem za. To musíš rozepsat. Musíš. Rozumíš? Musíš.
    Tos mě pěkně schladila, že prý děvčata vzdychají na Lolánkem. To zas budou noční múry.

    Jak to shrnout? 1) Jsem neskutečně šťastná, že si se vrátila do FFHP. 2) Jen tři části? To je málo. 3) Je to jen rozjezd a já už jsem napnutá jak guma u spoďárů. 4) věřím ve tvého Severuse - to budou zas divoké sny ;-) 5) líbí se mi tvá Hermiona, je taková dospělá a přitom dětsky křehká a žensky jemná. 6) tvůj věrný čtenář a vopruz je tu - těš se :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chave! Já z tvého komentu nemůžu a slova nedokážou vyjádřit, jak jsem za něj vděčná a jak moc mě pobavil.
      Hele, Severus prostě dědkovatí, ztrácí postřeh, nedává pozor a všude chodí pozdě. Jde to s ním z kopce a ty bys mu nejradši ještě podsekla nohy pláštěm na schodech :-D ostudo!
      Hermiona bude... no ty jsi ji vlastně popsala naprosto přesně!
      A ano, budou jen tři části, ale už teď slibuji, že ty další dvě budou na moje poměry pekelně dlouhé. (i když ti dva se cukají, možná z toho budou části čtyři, uvidíme) Je to taková upovídaná pocitová povídka. Baví mě a jsem ráda, že i tebe! :)
      PS: doporučuji poslechnout tu písničku, mohla by maličko napovědět.
      PPS: návrat bych tomu asi neříkala. Mám nějaké nápady, ale ta realizace... beru to den za dnem, nemám žádné napsané zásoby jako kdysi... V tuhle chvíli mi to psaní dělá radost a je to pro mě hodně potřebná terapie (ale o tom třeba jindy a hlavně jinde (neveřejně) :)
      Moc ti děkuju, že sis mě takhle našla (jo, to zní divně, když jsem si k vám vlastně hodila na férovku odkaz :-D), ale ty snad víš, jak to myslím. Děkuju!

      Vymazat
    2. Ale no tak! Přce mě znáš. Kdy já Severusovi udělala něco ošklivého? A ne že budeš argumentovat Budoucností! :-D

      Vymazat
    3. Budoucnost, to byla tedy chuťovka :D A když si vzpomenu třeba na jedno takové hezké křeslo z mé další milované povídky...Rozhodně Severusovi vůbec nenandáváš :D

      Vymazat
    4. Chvíli mi trvalo, než mi došlo, jaké křeslo myslíš :-D ale nemůžeš říct, že to pro něj nakonec nedopadlo dobře. A zas co by to bylo za povídku, kdyby tam Severus drobet netrpěl :-))

      Vymazat
  5. Jo a abych nezapomněla. Děkuji za povídku. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Vítej zpět, Wixie! Ani nevíš, jak jsem ráda, že ses vrátila s nějakou povídkou. Zhltla jsem první kapitolu, pěkná rozjezdovka. Je mi jasné, že setkání před pěti lety skončilo spoustou nedorozumění a omylů. :) A teď přišel čas na nápravu, i když to asi zase trochu odnese Ron, který v mnohých povídkách slouži jako "fackovací panák" ( to není výtka, u mě je to často taky:). Jinak se mi moc líbil pojem "úsporný mód", přesně můj styl, jak přežit porady. :D Další kapitolu si nechavám na zítra jako odměnu, až uložím drobotinu a už teď se na ni těším:) Blesk

    OdpovědětVymazat
  7. Blesku, děkuji! Moc ráda tě tu vidím. Ať žijí úsporné módy, speciálně na poradách v pátek odpoledne :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Páni, našla jsem to tady úplně náhodou se záměrem přečíst znovu (už tak třeba po čtvrté) nějaký starší kousek.. A mrzí mě jen, že dnes nemám tolik času, abych alespoň tuto povídku přečetla vcelku. Jsem vděčná, že tady zase něco přibývá. Ať psaní dělá radost. A já moc děkuju. Baru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, kdybych mohla být otravná a dávat rady. Kdybys chtěla komentovat pod svým jménem. Tak vedle komentovat jako, rozklikneš šipku a pak dáš jméno a pokračovat ;-) Mě trvalo, než jsem na to přišla, ale už můžu dělat machry :-)

      Vymazat
  9. Děkuji za tip. Jsem ráda, že jsem to zvládla. :) Nevidím na tom nic otravného :D

    OdpovědětVymazat